Existuje nějaký kritický znak výrobku, který kdybychom opakovaně měřili, tak vychází pořád stejně? Neexistuje. Všechny kritické znaky všech výrobků vykazují proměnlivost. Proměnlivost je přírodní zákon.
Kontrola 1. kusu vychází z naivního předpokladu, že když vyšel první kus, tak ostatní budou stejně! Kontrola 1. kusu ignoruje proměnlivost.
Jestliže proměnlivost výsledků přesahuje následujícím způsobem přes tolerance:
Riziko mimo meze = 4,5% = 45.000 ppm
CP = CPK = 0,67
Pravděpodobnost, že vyjde kontrola 1. kusu je 95,5%.
Jestliže proměnlivost výsledků přesahuje následujícím způsobem přes tolerance:
Riziko mimo meze = 2,25% = 22.500 ppm
CP = 2 CPK = 0,67
Pravděpodobnost, že vyjde kontrola 1. kusu je 97,75%.
Stroj je absolutně špatně nastaven, ale pravděpodobnost, že vyjde kontrola prvního kusu je obrovská.
Kdybychom dělali SPC, tak hned první výběr nás upozorní, že je špatně seřízeno (Individuální X nebo Medián by vyšli mimo regulační mez).
Jestliže je v dávce 1% výrobků s prasklinou. Pravděpodobnost, že vyjde kontrola 1. kusu je 99%!
Jestliže je v dávce 40% vadných výrobků. Pravděpodobnost, že vyjde kontrola 1. kusu je 60%! Kdyby nevyšla, tak pravděpodobnost, že vyjde alespoň kontrola 2. kusu je 84%!
Kontrola 1. kusu reaguje pouze na hrubé chyby při nastavení stroje.
Kontrola 1. kusu je levná kontrola, která dokáže uvolnit i nevyhovující dávky!